Kaikki lähtee ideasta, omasta tai ostetusta

Mikä on liikeidea?

Mitä sellaista osaamista sinulla on, jolla voisi olla käyttöä muillekin ja minkä ympärille voisit yritystäsi lähteä suunnittelemaan? Osaaminen voi perustua työkokemukseesi, ammattitaitoosi, koulutukseesi tai harrastuksiisi. Voit ryhtyä yrittäjäksi myös ostamalla jo toimivan yrityksen tai osan siitä.

Hyvä idea perustuu asiakkaiden tarpeisiin ja siihen, millaisen ratkaisun sinä tarpeeseen tarjoat. Tee taustatyöt huolella, jotta yritysideastasi kehittyy toimiva liikeidea.

Liikeidea vastaa seuraaviin kysymyksiin:

Mitä yrityksesi tekee?
Mitä tuotteita tai palveluita myyt?
Kuka on asiakkaasi, ja miten myynti tapahtuu?

Tarkastele liikeideaasi aina asiakkaan näkökulmasta – tuotteen tai palvelun täytyy olla sellainen, josta asiakas on valmis maksamaan. Kun keksit mielestäsi hyvän idean, kysy tuttaviltasi olisivatko he siitä kiinnostuneita tai toteuta markkinakysely, jolla selvität ovatko potentiaaliset asiakkaat halukkaita ostamaan tuotettasi tai palveluasi.

Mieti kilpailutilannetta laajemmin myös toimialan kautta. Toimialalla tarkoitetaan alaa, jolla yritys toimii, esimerkiksi ravitsemustoiminta (ravintolat, kahvilat), kampaamo- ja kauneudenhoitopalvelut, rakentaminen tai siivous. Jotkin toimialat ovat toisia kilpaillumpia, ja menestyminen vaatii erottautumista. Mitä voit tarjota vähän paremmin kuin muut? Tekemällä jotain toisin ja paremmin kuin kilpailijat, tarjoat asiakkaillesi lisäarvoa.

Yrittämällä yhteisiin onnistumisiin

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle

Perustamisoppaasta voit lukea esimerkiksi seuraavista aiheista

Millainen on yrityksen liiketoimintasuunnitelma
Kuinka voin saada rahoitusta
Miten yritys rekisteröidään

Oppaasi onnistumiseen